Talen

Kurios Experience (2018-2019)

Het Kurios Klarinetkwartet heeft zich de afgelopen 15 jaar ontwikkeld tot een veelzijdig ensemble. Het programma “Kurios Experience” is een uitgesproken voorbeeld van de diversiteit die het kwartet zich eigen heeft gemaakt.

Het programma vangt aan met een eigen arrangement de bekende ‘Chaconne’ van Purcell. Na de positieve reacties van het publiek op onze arrangementen van werken van andere barokcomponisten als Pergolesi en Scarlatti, hebben we dit werk van Purcell geprogrammeerd. Naast dit arrangement staat na de pauze een andere bewerking op het programma: ‘Langsamer Satz’ van Anton Webern. Een hoogromantisch werk origineel voor strijkkwartet, ook weer in een eigen arrangement.

De rest van het programma bestaat uit louter origineel werk voor klarinetkwartet, met maar liefst 3 werken gebaseerd op de tango. Natuurlijk werk van de grootmeester zelf: Astor Piazzolla, maar ook van de Nederlandse Argentijn Carlos Micháns. In dit werk, waarin de invloeden van de tango zijn te horen, combineert hij dit dansante karakter met het typische Nederlandse idioom uit de jaren 80. Hiermee bouwt het Kurios Klarinetkwartet voort op de in 2015 verschenen cd ‘Triple Dutch’ met o.a. het ‘Klarinetkwartet’ van Jurriaan Andriessen, uit dezelfde periode. Verder een virtuoze tango van de hedendaagse Franse componist Escaich.

Uit Frankrijk verder werk van Françaix. Een typische franse componist, met een luchtig kwartet met een 'spottend' eerste deel, een zangerig middendeel (voor slechts 3 spelers) en een comisch slotdeel.

De afgelopen 15 jaar is klezmermuziek geworden tot een vast onderdeel van de programmering van het Kurios Klarinetkwartet. Ook in dit programma dus ruimte voor deze muziek, dit keer voortkomend uit de zigeunercultuur. ‘O Bijav’, dat ‘De Bruiloft’ betekent, is geschreven door Hubert Salmhofer, één van de klarinettisten van de Vienna Clarinet Connection, een collega-kwartet uit Oostenrijk, en neemt u mee naar de bruiloft waar u van de ene naar de andere emotie wordt meegesleurd!

 

ComponistTitelAantekening
Henry PurcellChaconnearr. Kurios Klarinetkwartet
Jean Françaix Petit Quatuor
Carlos Micháns Klarinetkwartet
Hubert SalmhoferO Bijav (De Bruiloft)
Anton WebernLangsamer Satzarr. Kurios Klarinetkwartet
Astor PiazzollaNightclub 1960 uit Histoire du Tango
Thierry EscaichTango Virtuoso